Suvegurmee kabatšoki ja patissoniga

Käes on kauaoodatud aeg, mil saab ohjeldamatult süüa suvikõrvitsaid. Lisaks hõrkudele viljadele pista pannile ka õied!Sageli küsitakse, mis vahe on tsukiinil, kabatšokil ja rullkõrvitsal? Ei mingit! Kõik kolm nime tähistavad silindrilise kujuga, justkui priskeks rulliks kasvavat suvikõrvitsat. (Tõsi, juba on aretatud ka ümmargusi sorte).Sõna “tsukiiniˮ on mugandus itaalia keelest (zucchina), “kabatšokkˮ on üle võetud vene […]

LOE EDASI

Mis päästaks viinamarjad herilaste küüsist?

Herilased, kes seni maiustasid maasikate, vaarikate ja kirssidega, ootavad nüüd kannatamatult viinamarjade valmimist. Aiapidaja, aeg on valmistuda vasturünnakuks!Kohe, kui kasvuhoones hakkavad valmima viinamarjad, on platsis ka herilased. Nii nagu inimestele, meeldib neilegi maiustada magusate viinamarjadega. Aplad kollasevöödilised putukad uuristavad marjad seest täiesti tühjaks, nii et järgi jäävad ainult kestad.Vigastatud marjadelt on magusat mahla mugav imeda […]

LOE EDASI

Niida muru õigesti!

Miks tuleb niita sageli ja kõrgemalt, mitte harva ja madalalt? Kui kõrgelt niita? Miks jääb nüri teraga niites muru laiguline?On soe ja niiske ning rohi kasvab mühinal. Aedades mürisevad niidukid. Niitmine on lihtne töö, aga meil on ju alati nii kiire-kiire ning lihtsalt pole aega, et niiduk jälle välja veeretada. Nii teevadki inimesed ühe suure […]

LOE EDASI

Saada vana maasikapeenar puhkusele

Maasikad ei tohiks ühel kohal kasvada kauem kui neli aastat. Mida sinna pärast taimede üleskaevamist istutada-külvata, et viljavahelduse põhimõtted oleksid täidetud?Maasikaaeg on lõppemas. Kohe, kui viimased maasikad on nopitud, puhasta  peenar vanadest lehtedest ja võsunditest, sest koos nendega viid minema ka suure hulga haigustekitajaid ja kahjureid. Seejärel tuleb maasikataimi väetada, et neid pärast saagikandmist kosutada. […]

LOE EDASI