17.01

Milleks osta apteegist vitamiine, kui parim tervisetoit valmib köögilaual idandamisnõus!

Praegu, kui gripilaine kogub tuure ja kevadväsimus hiilib vaikselt lähemale, on õige aeg hakata end idanditega turgutama. Idanev seeme ehk idand on küll pisike, aga sinna on tihedalt pakitud suures koguses vitamiine, ensüüme, mineraalaineid jne. Loodus on andnud taimele kaasa võimsa pagasi kasvu alustamiseks. Värskeid idandeid süües saame kogu selle hea kraami endale.

 

Kus idandada

Idandeid võib valmistada suvalises purgis. Kui sellele kinnitada kummiga marli, on seemneid hõlpsam niisutamise jaoks loputada. See kõik on aga tülikas, pealegi on niiske marli mõnus pesapaik bakteritele.

Kui sul on tõsine plaan hakata iga päev idandeid sööma, siis tasub soetada korralikud idandamisnõud – tunduvalt mugavam on toimetada spetsiaalse purgi või mitmelavalise torniga.

Läbipaistev idandamistorn köögilaual toob argiellu ka elevust, sest seemnete arengut on põnev jälgida, eriti lastel. Nii võib juba maast-madalast tärgata huvi aianduse vastu.

 

Nutika kaanega purk

Kui köök on väike või on idandite sööjaid vähe, sobib paremini spetsiaalne idandamispurk (maht 0,5 l), mille keeratav kaas on ühtaegu ka sõela ja toe eest. Tänu nutikale kaanele on idandeid lihtne loputada ning vee nõrutamiseks saab purgi mugavalt tagurpidi poolviltu asetada.

* Pane purki 1 supilusikatäis peeneid seemneid või üks kuhjaga supilusikatäis  suuremaid seemneid.

* Kata seemned veega, leota u 12 tundi.

* Vala leotusvesi ära ja pane purk sooja pimedasse kohta.

* Loputa idanevaid seemneid hommikul ja õhtul, kuni idandid on valmis.

 

NB! Kui unustasid idandeid loputada ja nad jäid kuivale, on asi mokas, kuna ilma niiskuseta idanemisprotsess katkeb. Nüüd ei jää üle muud kui tuleb uued seemned idanema panna.

 

Tornitäis tervisetoitu

Idandamistorniga on lugu lõbusam, kuna sellel on mitu lava ja korraga saab kasvatada eri taimeliikide idandeid. Samuti saab sättida “saagi” valmimise nii, et kogu aeg on võtta parimas värskuses idandeid. Tasub teada, et üle aja kasvanud idand on kaotanud suure osa oma väärtuslikust sisust.

* Laota lavale kaks supilusikatäit kuivi seemneid. See on paras kogus, sest idanedes seemned paisuvad ning idandid võtavad kordades rohkem ruumi. Kui paned liiga palju seemneid, ei mahu idandid lõpuks lavale ära ning ei jätku ka õhku kasvamiseks.

* Vala ülemisele lavale pool liitrit puhast joogivett. Veidi vett jääb lava soonte vahele seemnete niisutamiseks, ülejäänu nõrgub keskmisele ja seejärel alumisele korrusele, niisutades ära ka sealsed seemned.

* Veevooluga tekkinud seemnekuhjakesed aja lusikaga laiali, et iga idaneja saaks õhku.

* Alla veereservuaari kogunenud vesi vala ära.

* Loputa seemneid hommikul ja õhtul. Lisaks niisutamisele uhab vesi minema ka seeneeosed ning idandite ainevahetuse jäägid.

 

Olulised nipid

Parim idandamistemperatuur on 22 °C. Liiga soojas seemned roiskuvad, jahedas aga ei arene.

Eriti kiiresti idaneb nisu: üleöö leotatud seemned ajavad juba õhtuks “ninadˮ välja ja neid võib süüa. Keskmiselt saavad idandid valmis 3–5 ööpäevaga. Veidi kauem läheb brokolil, salatkressil ja linal.

Kui idandid on valmis, tuleb nende areng peatada, muidu lähevad väärtuslikud ained kaotsi. Pane idandid hermeetilises karbis külmkappi ja söö ära paari-kolme päeva jooksul. Kauem hoides pole see enam tervisetoit. Kui seemne idujuur on pruunistunud, on idand vana ega kõlba enam.

Enne tarvitamist lase idandid vee alt läbi, et neid värskendada ja uhada ära seistes tekkinud bakterid.

 

Mida idandada

Kõige lihtsam on idandada nisu ja mungauba. Nisuteri saab osta igast suuremast toidupoest, kus on talutoidu nurgake.

Veel võib idandada lutserni, lambaläätse, läätsi, salatkressi, hernest, rõigast, redist, aasristikut, rukola, sinepit, spargelkapsast, punast peakapsast, lina, sojauba, päevalille, porrulauku.

Idandamiseks sobivaid seemneid on müügil hea valik ning loomulikult sobivad ka oma aiast kogutud seemned. Kuid ettevaatust tomatiga – tema idandid on mürgised! Peterselli ja tilli ei tasu aga idandada sellepärast, et nad idanevad väga aeglaselt.

NB! Külvamiseks mõeldud seemned on töödeldud kemikaalidega ega sobi idandamiseks.

Saadaval hästivarustatud kauplustes ja www.aednik24.ee

Horticom soovitab:

 Idandamisnõu Idandamisnõu Vilmorin

Ideaalne idandamise süsteem koduses aias. Värsked idud kiiresti ja lihtsalt.

Komplektis on 3 seemnepakki idandamiseks: munguba, brokkoli ja redis.

  • Paiguta pakendis olevad seemned idandamiskausikestesse.
  • Aseta kausid vahetust päikesepaistest eemale.
  • Täida ülemine kauss ääreni veega (vesi ülemisest kausis kastab alumisi, voolates sellest allapoole ja koguneb alumisse kaussi).
    Tähtis: alumine kauss tuleb tühjendada enne ülemise kausi taastäitmist.
  • Tegevust tuleb korrata vähemalt 2 korda päevas.
  • 3-6 päeva pärast saad maitsta kodus idandatud värskeid idusid.
  • Pärast idude korjamist tuleb need loputada veega.
  • Koduseid idusid võib säilitada külmkapis mitu päeva.
 558 Vilmorin seemned idandamiseks

Maitse: lutsern – kergelt kibe; sojauba – mahe; brokoli – pähklimaitseline; kress – pikantne; munguba – kergelt magus; redis – terav; porrulauk – terav; läätsed – mahe ; valge sinep – terav ; hernes – mahe; rukola – terav; basiilik – aromaatne/värske.